Bier-drinkspelletjes

Er was een tijd in de geschiedenis van de mens dat bier drinken niet gaaf was.
Joint roken was bijvoorbeeld erg in tijdens de jaren '60 onder studenten,
tegelijkertijd met lang haar, legerkistjes en minimale hygiene.
Gelukkig zijn die tijden voorbij, 'beer is back'.
Elke student drinkt wel eens bier en sommige studenten drinken vaak bier.
Een van de voordelen van bier is dat je het kunt gebruiken voor drinkspelletjes.
Drinkspelletjes zijn de oorzaak van de slecht bezochte half negen college-uren.


Enkele Kelder-gebruiken:
1: Glazen met bier erin behoren op een filtje: zondaars bestraffen met een vol adje bier
2: Geen dobbelstenen op de grond laten vallen: voor elke dobbelsteen een glaasje Ketel 1
3: Muntstukken met Koningin naar boven/ op kopEr zijn een aantal regels waaruit je kunt kiezen als je een drinkspelletje gaat spelen.
Hier volgen er enkele:

1) Niet wijzen: Omdat het wijzen naar blunderende mensen een van de meest voorkomende zaken is, is het logisch dat er een regel is die wijzen verbiedt. Iedereen die wijst moet een goede slok/adje drinken. Een oplossing is om met je elleboog te wijzen, wat vaak gedaan wordt.

2) Verkeerde handen: Rechtshandigen moeten drinken met hun linkerhand en vice versa. Voor de echte hard-core drinkers is het ook mogelijk om de regel in te voeren om zonder handen te drinken. De straf is drinken dan wel adje (ad Fundum: tot de bodem in 1 keer).

3) De tien-minuten waarschuwing: Mensen die uit een spelletje willen stappen moeten dit tien minuten van te voren aangeven, ter voorkoming van definitief uitstellen van strafdrinken.

4) Eerste overtreding: Als een speler een fout maakt die niet gelijk wordt opgemerkt worden alle overtredingen die daarop volgen vergeven.

5) Hangende vinger: Tijdens het spelen van een drinkspel kan iemand beginnen met het laten hangen van zijn hand met zijn wijsvinger aan de bar/tafel. De rest volgt stiekem zijn voorbeeld. De laatste die het doet is de bok.Om een drinkspel te spelen heb je goed bier nodig. Het beste is natuurlijk een pilsner-type, een quadrupel is niet gebruikelijk. Uiteraard wordt bij deze Grolsch bier aanbevolen, maar als je portemonnee het niet toelaat is er altijd nog de nul-optie van huismerk bier van de Sanders/Aldi.


Het is gebruikelijk om drinkspelletjes in te delen naar kots-factor. Kots-factor 1 spelletjes zijn voor beginners of voor rustige momenten. Kots-factor 5 betekent onbenullig zuipen.

Het volgende spelletje heeft Kots-factor 1

Negenennegentig
Elke speler krijgt vier kaarten. De waarden zijn hetzelfde als in black-jack. De eerste speler gooit een kaart naast de stapel rest-kaarten en zegt de waarde, daarna pakt hij weer een kaart zodat hij er weer vier heeft. De volgende speler gooit een kaart van zijn 4 kaarten op de kaart van de voorganger en zegt het totaal bedrag. Als de totale waarde de 99 passeert moet er gezopen worden door degene die daarvoor verantwoordelijk is.

Gelukkig zijn er de volgende kaarten.
-Een 'Heer' opgooien betekent dat je een persoon naar keuze een adje kunt laten drinken. Gooit deze ook een 'Heer' op gaat het adje weer naar jou terug.
-Een 4 betekent een beurt overslaan (en het totale bedrag verandert niet).
-Een 10 betekent plus 10 of min 10 punten erbij.
In praktijk gaat het snel naar de 98 toe. Ligt er 98 dan kun je nog de aas erbij gooien (1 of 11). Je buurman moet dan zorgen dat hij niet over de 99 gaat, dus of een 4 opgooien en een beurt overslaan, of een 10 opgooien en het bedrag weer tot 89 brengen, of een Heer opgooien en een slachtoffer aanwijzen.


De volgende spelletjes hebben Kots-factor 2


Love Boat/Goede Tijden Slechte Tijden
Je gaat met een groepje naar Goede Tijden Slechte Tijden kijken, of een ander slecht programma met veel vaste acteurs (Love Boat).
Iedereen kiest een karakter (Isaac, Captain Stubing/Arnie, Peter e.d.), en je moet drinken elke keer als die persoon in beeld is. Een variant is bijvoorbeeld Rad van Fortuin, iedereen zuipt als Leontien in beeld is. Een adje als je haar naam hoort en een half glas als ze in beeld is.

Bier-estafette
Bedacht door Yale-studenten (USA) rond 1940.
Iedereen kent dit spel wel denk ik. Er zijn een aantal varianten zoals het geknield zitten onder de tafel zodat alleen je hoofd boven het blad uit komt. Het glas boven je hoofd zetten of gewoon op tafel zetten. Ook is het mogelijk de beide teams te 'timen' met een stopwatch. Strafseconden worden uitgedeeld voor natte haren, natte t-shirts, niet lege glazen etc.

Bier-dammen
Net als normaal dammen maar dan spelen met kleine glaasjes bier in plaats van damstenen. Als je wordt geslagen moet er worden gedronken. Je kunt ook gewoon met stenen spelen en voor elke geslagen steen een glas bier opzuipen.

Bier-pokeren
De inzet gaat dan niet met stuivers en kwartjes maar met units bier. Een glas bier is vijf slokken; dus zet maar in. De winnaar hoeft niet te drinken; verliezers zijn verplicht het aantal ingezette slokken te consumeren.


De volgende spelletjes hebben kots-factor 3


Mexicaantje
Tja, een welbekend spel neem ik aan. Een leuk dobbelspelletje waarbij de combinatie van twee dobbelstenen het lot bepaald. Iedere speler heeft een score dobbelsteen voor zich liggen, die van 6 naar 1 kan worden gelegd. Lager dan een betekent zuipen of betalen. De hoogste score is de 2/1 combinatie (mexicoooooo). De laagste score is 3/1. Dubbel 1 is honderd, dubbel 2 is 200, dubbel 6 is 600. Boven de 600 is alleen mexico mogelijk. Het is een leuk bluf spel met vele varianten.

Kaartje Blazen
Je legt en pak kaarten op een vol glas bier. Om de beurten moeten de spelers tegen de kaarten blazen. Minimaal een kaart moet men er af blazen. Maar er moet altijd tenminste 1 kaart blijven liggen. Indien men er alle kaarten afblaast moet er gedronken worden. Het beste is natuurlijk als je er alle kaarten behalve 1 afblaast. Je naait je buurman zo het beste.

Stuiver stuiteren
De bedoeling is om een stuiver of een kwartje in een gevuld glas dan wel koffiekan te stuiteren via de tafel/bar. Lukt het je dan mag je iemand aanwijzen die het glas adje moet drinken. Een succesvolle beurt betekent dat je nog een keer mag gooien. Compleet missen dan gaat de beurt naar de buurman. Enkele varianten; de rand raken betekent opnieuw gooien. Als hij drie keer de rand raakt moet hij zelf drinken. Of achter het glas nog een glas plaatsen om de kansen te vergroten.

Bekertje gooien
De bedoeling is een plastic bekertje omhoog te gooien. Landt het bekertje precies goed dan moet de volgende speler een vol adje drinken. Als het bekertje onderste boven landt moet de volgende speler een half glas drinken. Als het bekertje op z'n zij landt dan moet de speler zelf een goede slok nemen. Als het bekertje van de tafel flikkert moet de speler zelf een adje trekken. Na elke beurt moet het bekertje doorgegeven worden, alleen mag jezelf de richting bepalen voordat je gaat gooien. Zo zijn complete vetes en wraakacties tussen twee personen uit te vechten (of uit te drinken).

Zink het glas
Voor dit spel heb je twee pitchers, een glas per persoon en een extra glas nodig. Laat het extra glas in een van de pitchers drijven. De rand van het glas moet zich ongeveer drie centimeter boven het algemeen bier peil bevinden. De spelers vullen hun glazen met de tweede pitcher (anderhalf liter-maat) en gieten om de beurten bier in het drijvende glas. Elke speler is vijf tellen verantwoordelijk voor het glas (hardop tellen). Na de vijfde tel is het onder de verantwoordelijkheid van de buurman. De speler die verantwoordelijk is voor het zinken van het glas moet het opduiken en leegdrinken.

Kardinaal Puff
Dit spel schijnt een van de oudste en beste drinkspelletjes te zijn. Helaas zijn de regels niet bekend. De regels worden namelijk bewaakt door een geheime orde van mensen die zichzelf Kardinalen noemen. De enige manier om de regels te leren kennen is om een Kardinaal te vinden en de regels te vragen. Je leert de regels door te drinken wanneer je blundert. Uiteindelijk wordt je een Kardinaal en de houder van de geheime regels. Dit klinkt in ieder geval nog vager dan de Vrijmetselaarsbeweging.


De volgende spelletjes hebben Kots-factor 4


Scheut per minuut
Dit is een Amerikaans spel waar erg stoer over wordt gedaan. De bedoeling is een shot per minuut te nemen een uur lang wat zoveel betekent als anderhalve ounce bier per minuut. Dat betekent zo'n 42,45 gram bier per minuut, dus zo'n 2547 gram per uur. Dit betekent zo'n 13 glazen bier (normale Grolsch glazen). Tijdens het spel mag niemand naar de toilet.

AC-DC
Dit is een typisch drinkspelletje; enorm simpel en erg leuk. Je hebt kaarten, bier en spelers nodig. De dealer geeft iedere speler twee kaarten open. De speler wet tegen de dealer om units bier dat de derde kaart een tussenliggende waarde heeft. De units bier kunnen bijvoorbeeld borrelglazen bier zijn. Je mag kiezen tussen 1, 2 of 3 units bier. Je moet meteen drinken als je verliest. De dealer is meestal een erg dorstig persoon. In het geval van twee opeenvolgende kaarten (bijv. een 6 en 7) moet de speler gelijk 1 unit drinken.

Hoog-laag
Een pakje kaarten wordt verdeeld over het aantal spelers (stel 4 man). Elke speler draait een kaart om per beurt. Degene met de lage kaarten drinken voor elke kaart hoger dan de eigen kaart. De hoogste kaart drinkt niet, de laagste man in geval van 4 drinkt drie keer. Gelijkspel kun je oplossen met de volgorde: Schoppen, Harten, Ruiten, Klaver.

Rood-zwart
Een van de simpelste spelletjes waarvan je snel zat wordt. Twee spelers pakken een dek kaarten. Als de kaart rood is moet je zelf drinken, als hij zwart is drinkt je tegenstander. Het is ook mogelijk dit spel met een munt te spelen (muntstuk tossen).

Blaas opblazen
Een aantal spelers gaan zitten in een gesloten ruimte. Iedere speler moet elke vijf minuten een pijpje bier drinken. De eerste speler die weggaat om welke reden dan ook verliest. De laatste die overblijft wint. Dat is het. Ziek he?!


De volgende spelletjes hebben Kots-factor 5


Beer Hunter
Gebasseerd op de film "The Deer Hunter". Dit spel kun je alleen spelen met blikjes bier. Je hebt twee spelers nodig en een scheidsrechter. De scheidsrechter neemt 6 blikjes en schudt er een keihard op en neer, zonder dat de spelers zien welke. De omstanders mogen gokken welke speler overleefd. Het spel begint doordat een speler een blikje uitkiest. De scheidsrechter draait het blikje (rad van fortuin) totdat de bovenkant stopt bij een van de spelers. Die speler moet het blikje bier pakken en boven zijn neusgaten openen. Als er niets gebeurt, het bier spuit dus niet in zijn neus, dan zet hij het blikje neer en zijn tegenstander moet dan een ander ongeopend blikje uitkiezen. De scheidsrechter draait het blikje dan weer rond. Als iemand nasale zelfmoord pleegt (d.w.z. hij opent het geschudde blikje) dan wordt er gedronken. Eerst het zelfmoord blikje en daarna de rest van de geopende blikjes. Je kunt dit spel spelen met maximaal 6 spelers.

Boot-a-Bout
Iemand bestelt een pitcher (anderhalf liter).
Hij zuipt en geeft de pitcher door aan zijn rechter buurman. Dit gaat zo door totdat de pitcher leeg is. De linker buurman van degene die de pitcher leeg heeft gezopen betaalt een nieuwe en begint opnieuw. Meestal is de pitcher nog maar half leeg en iemand zuipt hem al leeg om te vermijden dat hij de nieuwe pitcher moet betalen.

Onder de tap
Tja, dit spreekt voor zichzelf. Een speler gaat onder de tap liggen en probeert zo lang mogelijk met de tap open bier te zuipen. Een onafhankelijke scheidsrechter houdt de tijd bij.

Zuip fonds
In zuip fonds spelers moeten betalen om te drinken. Om de beurten betalen de spelers voor een volle pitcher. Een volle pitcher (ongeveer anderhalve liter) staat op tafel. De eerste speler gooit er een kwartje in en drinkt zoveel bier eruit als hij wil. Dit gaat zo door totdat iemand besluit voor het geld te gaan. Hij mag het geld hebben als hij de pitcher leeg maakt. De strategie wordt snel duidelijk. Iemand die niet het geld wil hebben drinkt zo min mogelijk. Dan moet degene die voor het geld gaat bijna een volledig volle pitcher opdrinken. Economie-studenten schijnen erg goed te zijn in dit spel vanwege hun scherp gevoel voor vraag en aanbod.

Fustje ledigen
Dit spel moet gespeeld worden als een feestje te saai wordt. Iemand schreeuwt 'zuipen' en het spel gaat van start. De bedoeling is dat er weer gezopen wordt als in het begin van de avond. Een aantal mensen van de harde kern verzamelen zich rond de tap. Om de beurten vullen zij hun glas en zuipen zo snel mogelijk. Als de laatste zijn glas bijna leeg heeft moet de eerste al weer klaar zijn voor het opnieuw vullen van zijn glas. Het is taboe om de tap uit te zetten tijdens dit spel, er moet gezopen worden totdat het fust leeg is. Nieuwe spelers zijn erg essentieel in dit spel.

De 100 bier club
Het lidmaatschap van de 100 bier club is gratis en staat voor iedereen open. Helaas is het lidmaatschap niet voor iedereen weggelegd. Voor dit spel heb je een vrij weekendje nodig en zo'n honderd pijpjes. Je hebt vanaf donderdag middernacht tot zondag middernacht om honderd pijpjes op te zuipen. Dit betekent een pijpje elke 43 minuten. Als je maandagochtend 100 lege flesjes om je heen hebt liggen en je hebt een getuige dan ben je officieel lid geworden.
Biertrucjes om een saai feest
weer leuk te maken:

Blik verpletteren
Neem een leeg bierblikje en verpletter het tegen je hoofd aan. Als supervoorbeeld John Belushi van de Blues Brothers in de film "Animal House". Had ik 't Spekkie ook niet ooit eens zien doen?

Bierdopje schieten
Plaats het kroonkurkje tegen de duim en schiet het weg door middel van je middelvinger te gebruiken; veel gedaan door FUST-leden.

Pijpje schuimen
Sla met de onderkant van je Grolsch-pijpje op de top van de hals van iemand anders z'n flesje. Dit flesje zal massa's schuim gaan produceren.

Omgekeerde handen
Een erg simpele techniek die er spastisch uitziet. Roteer je hand 180 graden naar je toe, pak het brouwsel en drink.

Blikje bijten
De drinker schudt zijn blikje bier en bijt een gat in de zijkant van het blikje om zo het bier te nuttigen. Daarna scheurt hij het blikje met zijn tanden kapot.

Pijpje openen met tanden
Als je geen flesseopener hebt kun je het flesje openen met je tanden. Twee mogelijkheden zijn relevant, of je bent de keizer van de avond of je krijgt een leuke tandartsrekening.

Pijpje openen door trappen
Dit is een leuke techniek om een flesje te openen. Houd twee pijpjes in je hand en trap tegen de onderkant van de ene om het dopje van de andere te laten springen.

Oor drinken
Neem een half biertje om net te doen alsof je bier in je oor giet terwijl je stiekem verstopt bier in je bek uit je mond in een ander glas laat lopen.

Neus Drinken
Zet het glas bier nonchalant tegen je neus aan,
til je hoofd naar achteren en laat het bier nonchalant in je neusgaten lopen, en slik.

Waterval schenken
Het is een manier om continu te drinken. Begin met drinken uit een glas en schenk gewoon bij terwijl je drinkt. Laat eventueel je vrienden meedoen en schenk hun bier ook in jouw pul.

Pijpje ploffen
Vul een flesje bier met water tot ongeveer 3 cm onder de top en sla onbenullig op de mond van de fles met de palm van je hand. De bodem van de fles zal exploderen gecombineerd met een "whuuummmmmpfff" geluid.

Bier over je hoofd gieten
Het minst moeilijke spelletje naast spoelbakduiken. Je krijgt de lachers op je hand en het is het enige juiste om te doen vlak voordat je in coma raakt. Het schijnt ook goed voor je haar te zijn.

 

 

Uit: The complete book of beer Drinking games,
ISBN 0-914457-26-8,
Bewerkt voor D.B.D. FUST door Koenta Kinte.